De drie lessen van ‘ The Grinch’ voor deze Kerst

Zondagavond keken we met ons gezin de animatieversie van ‘The Grinch’. Het is wel zo’n beetje een traditie aan het worden sinds de film in 2018 uit is gekomen. Wil je een idee krijgen van de film, kijk dan even hier:

 

Het verhaal…

Kort gezegd komt het verhaal hierop neer: In het stadje Whoville zijn de mensachtige mensen, de zogenaamde Whos, dolenthousiast over het kerstfeest. De enige die echter niet blij is, is de brommerige en groenharige Grinch, die een hart heeft dat “twee maten te klein” is. Hij woont in zijn grot met zijn hond Max en gaat alleen naar Whoville om boodschappen te doen en streken uit te halen met de inwoners.

Met Kerst in aantocht, leidt een mislukte poging van de Grinch om het feest rond het ontsteken van de lampjes in de kerstboom te verpesten, tot een flashback over zijn kindertijd die hij alleen en ongewenst in een weeshuis doorbracht. De Grinch besluit al snel dat hij Kerstmis uit Whoville zal stelen om zijn verdriet te verzachten.

Ik moet denken aan een gruwelijk bijbels verhaal van Herodes zoals de evangelist Mattheüs dat optekende. Het is zo mogelijk nog dramatischer… Omdat hij in zijn hart geen ruimte had voor Kerst, wilde Herodes het Kerstfeest ook afpakken van het volk. Met de meest verschrikkelijke gevolgen van dien:

Toen Herodes begreep dat hij door de magiërs misleid was, werd hij verschrikkelijk kwaad, en afgaande op het tijdstip dat hij van de magiërs had gehoord, gaf hij opdracht om in Betlehem en de wijde omgeving alle jongetjes van twee jaar en jonger om te brengen. Matt. 2:16

Wat een verschrikkelijke daad… ik denk dat voor veel ouders toen Kerst dus ook geen reden voor feest was!

Terug naar de film: Tot de stomme verbazing van de Grinch, komen de inwoners van Whoville ondanks hun gestolen Kerst toch op kerstochtend bij elkaar om … te zingen. Want, zo zegt een inwoner:

“Het kerstfeest is niet gestolen, Er zijn dingen gestolen. Kerstfeest zit in ons hart.”

Door het zingen van de mensen van Whoville wordt het hart van de Grinch weer 3x zo groot. En door de liefde van dezelfde mensen die hem uitnodigen samen Kerst te vieren, is zijn eenzaamheid voorbij. Het is echt Kerstfeest, ook voor de beschadigde Grinch, als je je hart ervoor openstelt.

Mijn drie lessen

Hoewel ‘The Grinch’ geen typisch christelijke film is, raakt hij de essentie van het Kersfeest opvallend! Hier zijn mijn drie lessen:

  • De afgelopen twee jaar lijkt het ook alsof ons Kerstfeest een beetje gestolen wordt. Voor sommigen zelfs met een enorm groot verdriet! Maar Kerst is niet gestolen, ondanks de grote beperkingen.
  • We leren van de Grinch dat Kerstfeest in ons hart zit, en niet in de spullen, de evenementen en het eten.
  • Muziek heeft al zo vaak in mijn leven mijn hart verzacht, en mij tot de kern, tot Jezus, gebracht, dat ik ook nu maar weer veel mooie muziek ga luisteren.

Ik wens jullie hele muzikale en gezegende Kerstdagen met een groot hart: voor Jezus en voor je omgeving. En ik weet dat onze muziek zal helpen om nog meer harten te openen deze Kerst. Want niets en niemand kan Kerst, kan Jezus van ons afpakken!

P.S. de playlist van de filmmuziek is ook het luisteren waard